VvE-beheer Heerhugowaard: hoeveel appartementen en gebouwen zijn in beheer?

In Nederland zijn er ruim 1,2 miljoen woningen vertegenwoordigd in een Vereniging van Eigenaren (VvE). Het aantal VvE’s met een woonfunctie komt neer op zo’n 125.000. Bijna de helft hiervan betreft een gemengde VvE, waarin zowel koop- als huurwoningen voorkomen. Een gemengde VvE bevatte in 2015 gemiddeld 14 woningen (bron: cbs). Op deze pagina lees je alles over VvE-beheer in Heerhugowaard. 

VvE beheer in Heerhugowaard

Omdat het beheer en onderhoud van het gezamenlijke pand vaak veel tijd kost, kiezen veel Verenigingen van Eigenaars ervoor om dit uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Zo’n bedrijf wordt een VvE beheerder genoemd. Heerhugowaard kent meerdere VvE beheerders.

Een goede VvE beheerder houdt zich niet alleen bezig met onderhoud en beheer, maar dient ook als aanspreekpunt voor de eigenaren binnen een VvE. Daarnaast kan een VvE beheerder werkzaamheden uitvoeren op het gebied van technisch beheer, administratie en financiën wanneer dit gewenst is.

Zoek je naar een geschikte VvE beheerder in de buurt van Heerhugowaard? Bekijk hier hoe je tot een goede keuze komt.

Aantal VvE’s

Volgens onderzoek binnen het open data register van de KvK zijn er in Heerhugowaard zo’n 164 Verenigingen van Eigenaars actief.

Aantal woningen & percelen

Het aantal woningen in Heerhugowaard loopt op richting de 25.000. De kadastrale gemeente Heerhugowaard heeft een totale oppervlakte van bijna 40km2 en bestaat uit negen kadastrale secties, met in totaal 25.543 percelen. Zie hier een overzicht van de percelen per sectie in Heerhugowaard.

Totale vastgoed waarde

In 2020 werd de totale waarde aan onroerend goed in Heerhugowaard vastgesteld op bijna 7,3 miljoen euro. Ruim 6 miljoen hiervan bestond uit de waarde van woningen. In Nederland was de totale vastgoed waarde in 2020 ruim 2,5 biljoen euro.

WOZ-waardes

Waar het gaat om de WOZ-waarde van woningen in Heerhugowaard die horen bij een Vereniging van Eigenaren, heeft 38% een waarde van onder de 150 duizend euro. De rest heeft een WOZ-waarde van tussen de 150 duizend en 300 duizend euro.

Een woning in Heerhugowaard heeft een gemiddelde WOZ-waarde van ongeveer 252 duizend euro. Voor meer informatie over woningen in Heerhugowaard, klik op de link.

Bewoners VvE

In 2015 was het grootste deel van de hoofdbewoners landelijk gezien slechts bij één op de tien VvE’s jonger dan dertig jaar. Een vierde deel van de VvE’s werd met name vertegenwoordigd door 65-plussers. Hoofdbewoners van tussen de dertig en vijftig jaar maakten in Nederland het vaakst deel uit van VvE’s. In de regio’s werden grote verschillen gezien. In Drenthe werd bijvoorbeeld meer dan de helft van de VvE’s vertegenwoordigd door 65-plussers, terwijl dit aandeel in de grote steden veel kleiner was. Daar waren vooral de dertig tot vijftig jarigen ruim vertegenwoordigd.

Verduurzaming, subsidies en regelingen voor VvE’s

Voor de verduurzaming van jouw pand is een besluit nodig van de Vereniging van Eigenaren. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je de isolatie van het gebouw wil verbeteren, of zonnepanelen, zonneboilers of buitenunits van warmtepompen op het dak wil plaatsen. Heerhugowaard is sinds kort onderdeel van de gemeente Dijk en Waard. Hier worden de volgende subsidies voor verduurzaming voor VvE’s aangeboden:

1. Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH): voor het verbeteren van de isolatie van daken, muren, de vloer en het glas. Om de subsidie te ontvangen moet de VvE ten minste twee isolatiemaatregelen laten uitvoeren. Neem je als VvE minimaal twee maatregelen, dan kun je ook subsidie krijgen voor een paar extra energiebesparende maatregelen, zoals isolerende buitendeuren, een energiezuinig ventilatiesysteem, maatwerkadvies, energieverbruiksmanagers of slimme thermostaten. Als het pand zeer energiezuinig of energieneutraal wordt gemaakt, is een extra subsidie mogelijk tot vierduizend euro per woning.

2. Subsidie energieadvies en procesbegeleiding VvE’s (SEEH-VvE): De subsidie voor energieadvies en procesbegeleiding wordt vaak in combinatie met de SEEH genomen en bestaat uit drie opties:

 • Energieadvies met een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en eventueel procesbegeleiding
 • Energieadvies met procesbegeleiding (inclusief een besluit tot investeren)
 • Energieadvies (zonder een besluit tot investeren)

3. Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE): voor de aansluiting van zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen en kleine windturbines en koppeling met het warmtenet. Sinds 1 januari 2022 bedraagt de subsidie voor (hybride) warmtepompen (met een vermogen groter dan 1 kW) zo’n 30% van de kosten. Voor zonneboilers en warmtenetaansluitingen is de subsidie op dit moment 20% van de kosten. De hoogte van de subsidie voor duurzame energieopwekking is anders per apparaat. Ook moet het apparaat voldoen aan enkele voorwaarden. Een complete lijst van de vergoedingen per apparaat vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De gemeente Dijk en Waard biedt naast bovenstaande subsidies ook een aantal leningen voor verduurzaming. Dit zijn de VvE Energiebespaarlening, de stimuleringsregeling, de duurzame monumenten lening (specifiek voor rijksmonumentale woningen of appartementen) en de BNG duurzaamheidslening voor VvE’s. Let op, niet iedere VvE komt in aanmerking voor alle leningen. Bekijk de voorwaarden via de link van de verschillende leningen.

Als laatste kunnen VvE’s in Heerhugowaard gebruik maken van het lage BTW tarief voor isolatiewerkzaamheden.

Hoe kies je de juiste VvE beheerder?

Het uitbesteden van het beheer van jouw VvE kan een hoop tijd besparen. Maar hoe maak je de juiste keuze? Vereniging Eigen Huis heeft een aantal tips voor je bij het kiezen van een VvE beheerder:

 1. Doe onderzoek naar de beheerders in jouw omgeving en vraag aan andere VvE’s of zij een partij aan zouden raden. Of welke juist niet.
 2. Bekijk aandachtig de website van de beheerder. Hoe ziet deze eruit en hoe worden belangrijke begrippen uitgelegd? Als dit heel gebrekkig is, is er wellicht weinig kennis over een VvE aanwezig.
 3. Als je een aantal mogelijke partners hebt gevonden, maak dan een voorselectie van zo’n zes beheerders.
 4. Stel samen vast welke diensten je nodig hebt.
 5. Vraag (vrijblijvend) offertes op en bekijk of deze toegespitst zijn op de situatie van jouw VvE. Spreek met de beheerder af dat de offerteprijzen in ieder geval gelden tot de eerstvolgende algemene ledenvergadering.
 6. Nodig een aantal beheerders uit en zorg ervoor dat er meerdere mensen aanwezig zijn bij de afspraak, bijvoorbeeld bestuursleden.
 7. Als je een partner gekozen hebt, ga dan langs bij hen langs op kantoor. Zo krijg je een beter beeld van het bedrijf.
 8. Check ook of de beheerder goed te bereiken is per telefoon, per mail en in persoon. Wanneer je het technisch beheer en onderhoud wilt uitbesteden is het belangrijk dat de beheerder ook buiten kantoortijden bereikbaar is voor bijvoorbeeld lekkages.
 9. Een aantal VvE-beheerders zijn in het bezit van een SKW-certificaat (Samen Kwaliteit Waarborgen), waarin is vastgelegd aan welke eisen een VvE-beheerder moet voldoen. Het hebben van zo’n certificaat is dus een pré.

Vrijblijvend contact voor het beheer van uw VvE in Heerhugowaard?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Pilaster voor uw VvE in Heerhugowaard, wilt u een offerte aanvragen of een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul dan onderstaand formulier in. U krijgt spoedig antwoord.